Wat een rijkdom. Sinds juli hebben we niet één, niet twee, maar vijf nieuwe trainees in ons team. Tot nu toe bestaan de dagen voor hen grotendeels uit AFAS trainingen die worden afgesloten met een eindtoets. Hoewel het af en toe als een marathonloop voelt, mogen de resultaten er absoluut wezen. Dat valt te merken aan de stapels chocoladerepen van AFAS die bij elke gescoorde 10 op de mat vallen.
We spraken Thijs, Paul, Matthijs, Marco en Max over hun eerste ervaring als trainee bij Vionq.
Matthijs: “We vielen natuurlijk met onze neus in de boter, want meteen op de tweede dag was er een kantoordag georganiseerd met activiteiten en een barbecue. We konden direct met iedereen kennismaken. Dat was een heel warm welkom.”
Max: “Iedereen maakte een praatje en vroeg hoe we hier waren gekomen en wat we voorheen hadden gedaan. Het was totaal niet statisch. Iedereen was oprecht geïnteresseerd.”
Marco: “Dat niet alleen, de hele setup klopt. Je wordt direct als collega gezien. Je krijgt alle bedrijfsmiddelen toegereikt en het voelt niet alsof er een verschil is tussen ons en andere medewerkers.”
“De bedrijfscultuur heeft een hele mooie balans tussen vrijheid en zelfstandigheid.”
Thijs: “Nee die eerste indruk wordt juist bevestigd. Vionq doet wat er wordt beloofd. Daar zit geen grootspraak in. Als er gezegd wordt dat je en laptop, mobiel of auto van Vionq krijgt, dan staat dat al klaar voordat je gestart bent aan je eerste dag. Als er wordt gezegd dat er een leuke werksfeer is binnen het bedrijf, dan klopt dat gewoon.”
Paul: “De werkdruk valt wel mee. Het is heel interessant, maar het voelt niet als te zwaar of te veel. Ik vind het ook fijn dat er vooraf verwachtingen zijn gemanaged. Dit is namelijk de eerste keer dat er op deze manier trainees in zulke getalen zijn gestart, dus er werd aangegeven dat het misschien soms wat rommelig kan lopen. Maar alles loopt eigenlijk vlekkeloos. Soms wordt je even in het diepe gegooid, maar dat is juist ook fijn want dan leer je het meteen. We kunnen altijd dingen vragen aan collega’s en dan krijg je een heel enthousiaste uitleg.”
Thijs: “Haha, ja, ook wanneer je iets om vijf voor vijf vraagt weet je zeker dat collega’s een half uur de tijd nemen om iets uit te leggen. Iedereen is heel erg betrokken.”
Max: “Ik vind het ook fijn dat je als trainee precies weet waar je aan toe bent. Welke dagen je training hebt of welke dagen je bij welke klant zit met een project. Dat is in ieder geval al voor het komende half jaar gepland. Er zit logica achter het trainingsprogramma.”
“Plezier kan een gevaarlijke kernwaarde zijn, maar iedereen heeft écht plezier in zijn werk.”
Marco: “Ik vind het een hele mooie balans tussen zelfstandigheid en vrijheid. Ieder heeft z’n eigen opdrachten met eigen klanten en heeft daarin de vrijheid om bepaalde dingen te beslissen. Dat zie je ook terug in het teamverband en de verbinding tussen collega’s. Zelfstandigheid en saamhorigheid. Je merkt dat je vaak een momentje nodig hebt om de stress en spanning eraf te halen omdat het veel is, maar daar wordt je niet op afgerekend. Zolang de resultaten van de opleiding natuurlijk goed zijn.”
Matthijs: “Als een van de kernwaarden heeft Vionq ‘plezier’. Dat kan een gevaarlijke kernwaarde zijn, maar je ziet echt dat iedereen hier heel erg veel plezier heeft in het werk. Kijk, zo’n pooltafel die hier staat is leuk – en daar maken we graag gebruik van – , maar het plezier zit ‘m juist in het werk. Daarnaast vind ik het bijzonder dat er een grote mate van zelfredzaamheid van je wordt verwacht. Dat geeft je wel het vertrouwen.”
Paul: “Tijd gaat denk ik ook over wat we andere organisaties kunnen bieden. Dat is net een andere insteek dan AFAS zelf. We gaan veel gerichter in op de behoefte van het bedrijf, terwijl AFAS meer kijkt naar de standaard. Onze manier spreekt me meer aan. Wat kost tijd binnen de organisatie van een klant? Wat kunnen wij doen om dat te automatiseren en tijd te besparen? Als je kijkt naar het element tijd binnen Vionq gaat dat over tijd besteden met elkaar. Bijvoorbeeld de tijd die wij als trainees met elkaar besteden en hoe erg dat gestimuleerd wordt. Maar ook de tijd die consultants voor ons nemen om ons dingen uit te leggen.”