Misschien herken je het wel binnen je organisatie. Jullie werken al een tijdje in de compleet nieuwe AFAS omgeving. Toch lopen de verschillende afdelingen tegen kleine functionele dingen aan, waardoor je het idee hebt dat niet alles uit je AFAS omgeving gehaald kan worden. Langzaamaan begint het te piepen en te kraken, want niet iedereen is even bereidwillig (meer) om AFAS op de juiste manier te adopteren. En dat terwijl met een paar kleine aanpassingen zoveel tijdwinst behaald kan worden uit je processen! Hoe zorg je dat je structureel het optimale uit je AFAS systeem haalt?
De sleutel ligt vaak bij het aanstellen van een functioneel beheerder binnen de organisatie. Een functioneel beheerder is iemand die fungeert als klankbord voor de AFAS gebruikers binnen de organisatie. Het is de ontvanger en uitzoeker van specifieke vraagstukken. Deze persoon zorgt ervoor dat de feedback wordt verwerkt en kleine problemen worden opgelost.
Het belangrijkste is dat er een aangewezen persoon is die zich structureel bekommert om het functioneren van jullie AFAS omgeving en die medewerkers altijd weten te vinden als vraagbaak. Het belangrijkste is dat er een aangewezen persoon is die zich structureel bekommert om het functioneren van jullie AFAS omgeving en die medewerkers altijd weten te vinden als vraagbaak.
We zien binnen organisaties dat de functioneel beheerder iemand kan zijn die al een functie heeft binnen de organisatie, en het functioneel beheer als parttime rol op zich neemt. Maar we zien ook organisaties waarbij zelfs een fulltime functie hiervoor is weggelegd. Het succes valt of staat bij de nieuwsgierigheid en affiniteit die de persoon heeft met AFAS.
Misschien is de aanwezigheid van deze rol 1 á 2 dagen in de week nodig. Of is eens per maand al voldoende. De frequentie is helemaal afhankelijk van het type organisatie. Met het aanstellen van een functioneel beheerder in de organisatie kan Vionq helpen.
Zoek je liever deze rol extern? In dat geval kan een van onze mensen deze rol invullen binnen je organisatie. Neem voor meer informatie of vragen contact met ons op!
Contact
Wij raden altijd aan om te beginnen met een roadmap. Wat heb je allemaal al in kaart gebracht en waar wil je op welk moment staan met je organisatie met behulp van AFAS? Een roadmap is een hulpmiddel om te plotten waar je nu staat, een stip op de horizon te zetten en te bepalen wat daar allemaal nog voor nodig is.