Bij het slim en efficiënt inrichten van een AFAS dashboard komt heel wat kijken. Als AFAS partner weten we daar bij Vionq alles van én kennen we de valkuilen waar je mee te maken kunt krijgen. Mede-eigenaar Joan van de Krol legt in deze blog drie valkuilen bloot, vertelt hoe jij deze voorkomt en hoe jij het maximale uit jouw AFAS BI dashboard haalt. Alvast een tipje van de sluier: procesoptimalisatie, goede data en een duidelijk doel zijn onmisbaar.
Tekst gaat door onder de foto.
Om succesvol gebruik te maken van een AFAS dashboard (Excel, PowerBI of Profit BI) begin je vooraan, met procesoptimalisatie. Joan: “Alles start bij het operationele bedrijfsproces; we noemen dit ook de ‘end-to-end’ keten. Breng, voordat je ook maar één grafiek bouwt, je proces op orde. Succes zit in details, dus blijf hier scherp op. Dit kost tijd, dus neem die tijd ook.”
“Een van de redenen waarom het zo vaak misgaat met statistieken, is de data. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat in een visuele weergave de structuur van de kerndata niet klopte. Bij grasduinen en doorvragen komen er dan onvermijdelijk data-adders onder het gras vandaan. Maar: pas op dat je niet het kind met het badwater weggooit. Nauwkeurig opgebouwde databronnen zijn namelijk weldegelijk goud waard! Goede bron-input levert goede data op. Bij nauwkeurig gebruik van AFAS – en invoercontroles daarop – ontstaan er betrouwbare databronnen.”
“Bij het maken van een AFAS dashboard is jouw doel het startpunt: welke inzichten wil je verkrijgen? En waarom wil je data visualiseren? Wil je achteruit kijken om te leren? Of wil je vooruit kijken om bij te sturen? Maak duidelijk welke beslissing je (beter) gaat nemen op basis van deze data. Om een goed overzicht te krijgen van deze zaken, is het bovendien slim om deze vragen niet alleen te beantwoorden, maar met een projectgroep bestaande uit collega’s uit de verschillende lagen in de organisatie. Samen weet je meer dan alleen en kun je de dashboards straks écht goed gebruiken.”
Maar de grootste tip is toch wel: ga na of je überhaupt zelf wel dashboards moet maken. In AFAS zijn namelijk heel veel BI dashboards standaard opgenomen in de software en beschikbaar gesteld in AFAS InSite. Betrouwbare databronnen en gestandaardiseerde Qlik dashboards: dit heeft AFAS Software heel goed begrepen. Het activeren, autoriseren en bijwerken van de data (taakplanner) is al voldoende om deze goed doordachte en interactieve visuals te gebruiken. Als AFAS partner kan Vionq jou hierbij ondersteunen en adviseren.”
Benieuwd of we jouw organisatie kunnen ondersteunen als AFAS partner? Neem contact op of plan een vrijblijvend gesprek in met oprichter Rutger Schimmel!
Contactformulier Plan gesprek in